Haar en hoofdhuidproblemen

Bij Haarwerk Instituut Nederland, begrijpen we dat haar- en hoofdhuidproblemen een diepgaande impact kunnen hebben op het welzijn en zelfvertrouwen. Of het nu gaat om haarverlies door chemotherapie, alopecia, of andere aandoeningen, wij bieden oplossingen op maat.

haar- en hoofdhuidproblemen DOOR CHEMOTHERAPIE

Chemotherapie zorgt voor een tijdelijke haaruitval, een ingrijpende gebeurtenis. Afhankelijk van de kuur zal het haar na ongeveer 10 tot 20 dagen gaan uitvallen.

Haarwerk Instituut Nederland adviseert u, indien mogelijk, tijdig een afspraak te maken om verschillende Haarwerken bij ons te passen en vrijblijvend te reserveren.

haar-en hoofdhuidproblemen DOOR BESTRALING

Bij bestraling op het hoofd is het haarverlies per patiënt verschillend. Haarwerk Instituut Nederland adviseert u om vrijblijvend een Haarwerk te reserveren als er een kans op haaruitval bestaat.

De Haargroei Cyclus


Een gezonde haar heeft een groeicyclus van 5-7 jaar, hierna sterft het af en blijft het nog een tijdje als dode haar in de hoofdhuid zitten. Hierna begint de groeicyclus opnieuw.

Groeifase (anagene fase)

De moedercellen in de haarfollikel ontwikkelen zich tot een haar die normaal gesproken 5 tot 7 jaar blijft groeien.

Afsterffase (katagene fase)

Tijdens de katagene fase stopt het haar met groeien. De voeding naar de haarwortel stopt en gedurende enkele weken sterft het haar af.

Afgestorven fase (telogene fase)

Als de haar is afgestorven blijft het nog een tijd in de huid zitten. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.

Belang van een haarwortelanalyse

Tijdens een haarwortelanalyse worden een aantal haarwortels onder de microscoop bekeken. Aan deze haarwortels kan gezien worden of er sprake is van bepaalde haarproblemen.

• Hoe is de verhouding tussen gezonde en afgestorven haren?
• Hoe zijn de haren afgestorven?
• Is er sprake van erfelijke of hormonale haaruitval?
• Worden haarwortels aangetast door de gevolgen van stress?
• Krijgen de haren voldoende voedingsstoffen?

Een haarwortelanalyse geeft zekerheid over wat er gaande is. Bovendien kan het effect van de behandeling hiermee bewezen worden.

Haaruitval

Het is normaal als iedere dag 60-100 haren uitvallen. In een bos staan jonge, oude en dode bomen, dit is ook met haren het geval.

Als haren gedurende lange tijd uitvallen, is het nodig om te zoeken naar mogelijke oorzaken.

Conditie van de hoofdhuid

De conditie van de hoofdhuid bepaalt onder andere of de haarwortels voldoende voedingsstoffen krijgen. Een verstoring van de doorbloeding door bijvoorbeeld afvalstoffen kan de toevoer van voedingsstoffen hinderen. Wij kijken o.a. naar de hoofdhuid dikte, spanning en activiteit van de hoofdhuid. Bij de meeste haarproblemen is de conditie van de hoofdhuid onvoldoende.

Veel voorkomende oorzaken van haaruitval:

• Stress
• Erfelijke aanleg
• Hormonale haaruitval bijv. bij zwangerschap en menopauze
• Verzuring van het lichaam
• Chronische roos
• Alopecia Areata
• Seizoenswisseling

 

Stress zorgt voor een aantal veranderingen in het lichaam. Zo worden door een verandering van hormonen meer zuren aangemaakt.

Melkzuur is een van de zuren die door stress toeneemt. Melkzuur kan worden afgebroken, maar een groot deel van het melkzuur wordt via de zweetklieren uitgescheiden. Normaal bevat transpiratie 0,5% melkzuur, bij teveel adrenaline in het bloed kan dit 5-20% zijn.

Als de zweetklieren in de hoofdhuid extra melkzuur gaan uitscheiden, gaat het haar in eerste instantie vetter aanvoelen. Het haar wordt niet echt vet, maar de zuren houden vocht vast waardoor het haar vettig aanvoelt, zwaarder en slapper wordt en moeilijker in model is te brengen.

Uiteindelijk kan de grote hoeveelheid melkzuur op de hoofdhuid voor irritaties zorgen. Dit veroorzaakt o.a. vaak een jeukend gevoel.

Aantasting van het haar

Uiteindelijk kunnen zuren ook de haren aantasten. Melkzuur tast bijvoorbeeld de kitsubstantie tussen haarschubben aan. Hierdoor worden de haren poreus en slap.

Melkzuur kan ook doordringen in de haarpapil, waar het de lymfevloeistof verhardt. De haar krijgt geen voedingsstoffen meer en sterft.

Gevolgen van haaruitval door stress

De onderstaande klant had al 20 jaar zeer weinig haar. De balans van de hoofdhuid was geheel verstoord door conditionele problemen, waarvan stress de belangrijkste was.

Na herstel van de hoofdhuid en het reinigen van het lichaam herstelde het haar boven verwachting goed in 9 maanden tijd. Dit was mogelijk doordat de stamcellen en follikels niet beschadigd waren.

Behandeling

Meestal wordt volstaan met een shampoo en lotion die melkzuur neutraliseren en de gevormde kristallen verwijderen. Bij extreme irritatie en verstoring van de hoofdhuid kan het ook nodig zijn om de hoofdhuid weer in conditie te brengen.

Een korte diagnose van uw hoofdhuid is in deze gevallen al voldoende om te beoordelen hoe u uw haar en hoofdhuid het beste kunt verzorgen.

Kaalheid

Heeft u extreem veel haaruitval? Maakt u zich zorgen over kaalheid? Hoe weet u of u kaal gaat worden?

Een veel voorkomende vorm van kaalheid is erfelijke of hormonale kaalheid. Hierbij worden mannen kaal en wordt het haar van vrouwen zeer dun. Bij een tijdige diagnose hiervan kunnen wij deze vorm van kaalheid wel uitstellen maar niet voorkomen. Met onze haarwortelanalyse kunnen wij al vanaf het 10e levensjaar zien of er een erfelijke aanleg is of niet, zowel bij mannen als vrouwen, zelfs als deze nog niet actief is.

Er zijn ook een aantal auto-immuunziektes waarbij de haargroei wordt verstoord. Alopecia Areata/Universalis is de meest bekende. Herstel hiervan is mogelijk, echter niet voor iedereen.

Minder vaak komen auto-immuunziektes voor waarbij lidtekenweefsel ontstaat op de hoofdhuid. Hierbij worden de haarzakjes afgebroken en is nieuwe haargroei niet meer mogelijk.

Diagnose en behandeling

Om te kunnen inschatten of haaruitval en kaalheid tijdelijk of permanent van aard zijn, is in veel gevallen een goede diagnose noodzakelijk, aangezien eerst de oorzaken van kaalheid vastgesteld moeten worden.

Natuurlijk zijn niet alle vormen van kaalheid even goed te behandelen. Aan erfelijke kaalheid in het eindstadium is weinig te doen, maar in het beginstadium kunnen wij het kaal worden met zeker 20 jaar uitstellen.

Wij geven u graag een eerlijk advies over hoe groot de kans is dat u helemaal kaal wordt/blijft en in welke mate herstel mogelijk is.

Roos

Er zijn twee soorten roos: droge en vette roos. Bij droge roos is sprake een verminderde talgproductie waardoor de huidschilfers gemakkelijk loskomen. Er is dan sprake van een versnelde celdeling waardoor meer huidschilfers ontstaan die gemakkelijk op de schouders vallen.

Bij vette roos is de talgproductie vergroot. Huidschilfers blijven aan de hoofdhuid plakken en vormen een broedplaats van schimmels en bacteriën. De vetzuurmantel en het hoofdhuidmilieu zijn dan sterk verstoord wat kan leiden tot irritaties en jeuk.

Jeuk en roodheid

Bij roos kan de hoofdhuid gespannen en/of geïrriteerd zijn. De huid raakt vaak uitgedroogd doordat de beschermende vetzuurlaag aangetast is en voelt hierdoor warm aan.

Behandeling

Zodra het hoofdhuidmilieu weer in balans is, verdwijnt de roos. Behandeling van roos is dus een kuur en blijvend gebruik van een anti-roos shampoo is niet nodig.

Indien roos niet goed behandeld wordt, kan roos chronisch worden. Doordat de hoofdhuid bij chronische roos gedurende lange tijd gespannen en geïrriteerd of juist levenloos en slecht doorbloed is, kan haaruitval ontstaan.

Een goede behandeling van roos is erop gericht de microben op de hoofdhuid, de huid en de talgklieren te normaliseren. Producten die alleen de loszittende schilfers verwijderen lossen de oorzaak van roos niet op, waardoor roos chronisch wordt.

Alopecia

De medische term voor haaruitval is Alopecia. De meest bekende vormen van Alopecia zijn:

Alopecia Areata

Cirkelvormige kale plekken op de hoofdhuid of in de baardlijn. Alopecia Areata is een combinatie van een auto-imuunziekte, erfelijke aanleg en lichamelijke conditie.
Lees hier meer over Alopecia Areata

Alopecia Totalis

Een extreme vorm van Alopecia Areata, waarbij de haren op het hele hoofd uitvallen.

Alopecia Universalis

Dit is de meest extreme vorm van Alopecia, waarbij de haren over het hele lichaam uitvallen.

Alopecia Androgenetica

Dit wordt ook erfelijke of hormonale kaalheid genoemd. Door het hormoon DHT groeien de haren versneld en ontstaat erfelijke kaalheid. Lees hier meer over Alopecia Androgenetica

Kringvormige kale plekken op de hoofdhuid of in de baardlijn wordt Alopecia Areata genoemd. Deze kale plekken ontstaan door ontstekingen in de hoofdhuid waardoor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen geblokkeerd wordt en de haren uitvallen.

Over de oorzaak van Alopecia Areata is in het medische circuit veel onduidelijkheid en het kan niet met medicijnen behandeld worden. Er zijn verbanden gevonden met klachten zoals eczeem, hooikoorts, astma en auto-imuun ziekten.

Onze visie

Alopecia Areata is een complex probleem waarbij meerdere factoren een rol spelen. Zo is het auto-immuunsysteem verstoord waardoor haarzakjes worden aangetast. Hiervoor is echter ook een erfelijke aanleg nodig. Daarnaast zien wij altijd dat er sprake is van ernstige verzuring van het lichaamen (mentale) stress.

Behandeling

Bij 1/3 van de mensen herstelt Alopecia Areata vanzelf. In deze gevallen is vaak sprake van tijdelijke stress bijvoorbeeld voor een bruiloft, ontslag etc. Zodra de stress afneemt, herstelt de Alopecia Areata.

Als geen herstel plaats vindt, kunnen wij gerichte behandelingen geven. Met een gerichte behandeling van de hoofdhuid komen de haren in de meeste gevallen snel terug. Daarnaast is het herstel van de zuur-basen balans zeer belangrijk.

In sommige gevallen is herstel niet mogelijk. Herstel van kale plekken die er al meer dan 5 jaar zitten is lastig. Ook herstel van extremere vormen zoals Alopecia Totalis zijn lastiger in te schatten.

Terugval

Het grootste probleem van Alopecia Areata is de kans dat het

Erfelijke kaalheid

Ongeveer 1 op de 3 personen heeft aanleg om kaal te worden. Bij mannen speelt het vanaf de pubertijd. Vrouwen krijgen hier vanaf 5 jaar voor de overgang mee te maken. Ze worden niet helemaal kaal, maar heel dun bovenop het hoofd.

De erfelijke aanleg bepaalt of cellen het enzym 5-alpha-reductase naar binnen laten of niet. Kan dit enzym in de cel komen, dan zet het testosteron om in dihydrotestosteron (DHT). DHT versnelt de stofwisseling in de cel.

Gevolgen voor het haar

Door de DHT wordt de levensduur van het haar korter, de haren worden steeds dunner en uiteindelijk wordt de haarfollikel afgebroken.

Zodra de follikel is afgebroken is nieuwe haargroei niet meer mogelijk en wordt men kaal.

Behandeling

Medicijnen zoals finasteride zijn erop gericht om de DHT in het lichaam te remmen. Het nadeel hiervan is dat deze medicijnen ook meteen het lichaam verontreinigen en er vaak geen controle is of de dosering juist is.

Wij adviseren meestal een DHT remmer in de vorm van een lotion die zijn werkzaamheid in de praktijk heeft bewezen. Deze lotion verlengt de levensduur van het erfelijk bepaalde haar met 2 jaar. Zo kan de kaalheid al snel met 20 jaar vertraagd worden.

Een dergelijke lotion wordt gebruikt vanaf het moment dat de erfelijke aanleg ‘actief’ wordt. Bij mannen is dit vanaf de pubertijd, bij vrouwen vaak vanaf de menopauze. Een haarwortelanalyse laat zien of deze lotion nodig is en of deze goed werkt.

Als de hoofdhuid jeukt, dan is er meestal sprake van een verstoorde stofwisseling van de hoofdhuid. De hoofdhuid kan bijvoorbeeld gespannen en geïrriteerd zijn doordat de beschermende vetzuurfilm op de hoofdhuid beschadigd is.

Meestal ontstaat een jeukende hoofdhuid door melkzuur uit het zweet. Bijna 30% van de mensen heeft last van te veel melkzuur in het zweet door stress. Dit melkzuur beschadigt de vetzuurfilm op de hoofdhuid, waardoor de huid uitgedroogd en geïrriteerd raakt, met een gespannen gevoel en jeuk tot gevolg. Vaak gaat dit gepaard met vettig aanvoelend haar.

Soms kan de jeuk ook door andere oorzaken ontstaan. Als u hierover meer wilt weten, kunt u een van onze HairReset instituten bezoeken voor een persoonlijke diagnose.

Wat is er aan jeuk te doen?

Als er sprake is van jeuk door melkzuur, dan dient dit melkzuur geneutraliseerd te worden. Hiervoor werken wij met twee verschillende combinaties van shampoo en lotion.

De lotions neutraliseren het melkzuur, terwijl de shampoo’s ervoor zorgen dat de kristallen die bij de neutralisatie ontstaan, verwijderd worden.

Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door een rode naar ontsteking neigende huid meestal gepaard gaand met schilfers. Deze schilfering ontstaat doordat de huidcellen zich versneld vermeerderen en er meer dode huidcellen ontstaan dan normaal. Zodra psoriasis de haarlijn volgt wordt gesproken van Psoriasis capitis.

Oorzaken van psoriasis

In de meeste gevallen is er sprake van een erfelijke aanleg voor psoriasis. Echter psoriasis kan komen en gaan, wat inhoudt dat er omstandigheden zijn die de versnelde groei van de huid stimuleren.

Onze ervaring is dat bij psoriasis altijd sprake is van verzuring van het lichaam. De mineraalhuishouding is dan uit balans waardoor de enzym- en hormoonhuishouding ontregeld raken. Daarnaast houdt het lichaam veel te veel afvalstoffen vast die tot ontstekingsreacties kunnen leiden.

Behandeling van psoriasis

Psoriasis is niet te genezen, maar de huid kan wel tot rust gebracht worden. Traditioneel wordt op de hoofdhuid het meest met koolteer shampoo’s gewerkt die de celgroei remmen.

Onze behandelingen zijn er eveneens op gericht om de celgroei te remmen, maar daarnaast streven wij er ook naar op een natuurlijke manier ontstekingen te remmen en de huid te reinigen.

Menu